Üyelik Girişi
KATEGORİLER
Çocuğunuz ilkokula hazır mı?

Çocuğunuz ilkokula hazır mı?

Yazar:  Prof. Dr. Meziyet ARI  

İlkokula başlamak çocuk için, birçok yeni deneyim kazanacağı farklı bir dünyaya girmek anlamını taşır. Bu ilk adım öğrenme, zihinsel, sosyal yönlerin yanı sıra duygusal açıdan da yeni bir dönemin başlangıcı anlamına gelir. Bu dönemde birçok alanda temeller atıldığı için, burada alınacak bilinçli kararlar, çocuğun öğrenim yaşantısı ve geleceğine yön vereceği için büyük önem taşımaktadır.

Prof. Dr. Meziyet Arı, “Ana kucağından Anaokuluna, Anaokulundan İlkokula” kitabında merak edilen ve bilinmesi gereken şu önemli noktalara değiniyor:

Her aile çok doğal olarak, çocuğunun en nitelikli ve en ideal okul imkanlarından yararlanmasını ister. Ancak her aile için en ideal kavramıyla algılanan özellikler farklılık gösterir. Bu farklılıklar ailenin okuldan ve çocuklarından beklentilerine göre değişiklik gösterir. Ailelerin beklentilerinin çerçevesi ise, onların içinde yaşadığı sosyokültürel ve sosyo-ekonomik olanaklarla paralel olarak şekillenir.

Aileler, çocukları için ideal okulu bulmadan önce mutlaka birkaç okulu gezmeli, incelemeli ve beklentilerini tatmin edip etmeyeceğine karar vermelidir. Örneğin bazı aileler çocuklarının ilkokulda sosyal etkinliklere (spor, drama, müzik, tiyatro, bilgisayar v.b.) katılımına çok önem verebilir ya da bazı aileler şehirden uzak, temiz havası olan yeşillik bir mekandaki okulları tercih edebilirler. Aileler seçenekler üzerinde karar verirken hangi özelliklere önem veriyorlarsa bu özellikleri taşıyan okullarla ilgilenmelidirler.

Çocuk ilkokula başlarken, onun bu olaya zihinsel olarak hazır olmasının yanı sıra, duygusal ve sosyal olarak da hazır olması önem taşımaktadır. Çocuk ilkokula gitmek için hem heveslidir hem de cevap aradığı birçok soru nedeniyle kaygılıdır. Formal eğitim sürecinin ilk kademesi olan ilkokulun bu ilk yılına ait izlenimler, gelecek yıllardaki öğrenim yaşantılarını etkileyebileceği için çok önemlidir.

  • Çocuğumun gideceği ilkokulun tam gün ya da yarım gün eğitim vermesi bizim beklentilerimize ve çocuğumuzun özelliklerine  uygun olacak mı?
  • Çocuğumun ilkokulu şehrin merkezinde mi yoksa şehir dışında yeşillik bir alan içinde mi olmalı?
  • İşyerime ya da evime yakın bir okulu mu tercih etmeliyim?
  • Genç ve dinamik bir öğretmenin enerjisine mi yaşlı fakat deneyimli bir öğretmenin birikimine mi güvenmeliyim?
  • Yıllardır çok sayıda mezun vermiş, tecrübeli fakat eski okullar mı yoksa çağdaş ve yenilikleri sunmayı hedefleyen, yeni girişimleri sergileyen okullar mı çocuğuma daha çok fayda sağlayabilir?
  • Çocuğumun öğretmenin kadın ya da erkek olması, onun öğrenim yaşantısında nasıl bir farklılık-etki yaratır?
  • İlkokul döneminde özel ilkokul deneyimi çocuğuma ne gibi kazançlar verir ya da bir kazanç sağlar mı?
  • Çocuğumun ilkokulda ikinci bir dil öğrenmesi gerekir mi?
  • Çocuğum bu okula girdiğinde, herhangi bir sağlık sorunu olduğunda anında ve yeterli tıbbi yardım görebilir mi?
  • Okulun, psikolojik rehberlik ve danışmanlık hizmetleri benim ve çocuğumun ihtiyaçlarını karşılayabilir düzeyde mi?
  • Okulun emniyet ve güvenlikle ilgili tedbirleri yeterli mi?
  • Okulun benimsediği bilimsel, çağdaş, yaratıcılığı destekleyen bir öğretim ve eğitim felsefesi var mı? Ya da bir başka eğitim felsefesini kendine ilke edinmiş mi?
  • Çocuğumun sosyal yönünü geliştirip destekleyecek, sanat, spor vb. gibi sosyal faaliyetler yeterli mi?

Araştırmaya birkaç ay önce başlayın!

Ailelerin okul seçimine, ilkokulların açılmasından birkaç ay önce başlamaları uygun olacaktır. Okulların açılışından kısa bir süre önce okul arayışına çıkmak yanlış kararların verilmesine yol açabilir. Ancak bu ön hazırlık dönemi, asla abartılı bir şekilde de geçirilmemelidir. Çocuğun konuyla ilgili hiçbir bilgisi olmadığı için, kendi adına yapılan koşuşturmaya anlam veremez fakat anne ve babasının telaş ve heyecan içinde olduğunu algılayabilir. Bu durum, çocuk açısından kaygı verici bir tablo yaratabilir. Bu nedenle okul seçimine ilişkin titizlik gösterilmeli fakat abartılı tepkilerden kaçınılması gerektiği de unutulmamalıdır.
Yazar:  Prof. Dr. Meziyet ARI
www.classloom.com

  
5741 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Saat
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi12
Bugün Toplam755
Toplam Ziyaret2160604
Takvim
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.115934.2526
Euro37.625337.7760
kitap oku

 YATMADAN ÖNCE KİTAP 

       OKUYANA ALKIŞ

        

EKMEK

EĞİTİMHANE

Site Haritası